Onderbouw middelbare school
Bovenbouw middelbare school

Hoe ziet het optimale team van een 1014-initiatief eruit? Op basis waarvan en hoe is de werving (intern/extern) gedaan?550

5 Antwoorden


 • !0 - 14 onderwijs wordt momenteel voor verschillende doelgroepen vormgegeven. Ik denk dat het eerst belangrijk is om te bepalen voor welke doelgroep je het onderwijs wilt vormgeven. In Groningen geven we dit onderwijs aan leerlingen van 10 - 14 met leerproblemen en lichte gedragsproblemen. Voor ons team is het van belang dat je niet alleen vakdocent bent, maar ook pedagoog. Een combinatie van leerkrachten PO en docenten VO is van groot belang. Wanneer leerlingen goed in hun vel zitten, graag naar school gaan, dan komt leren ook vaak weer op gang. Het zal niet helemaal het antwoord op je vraag zijn, maar wellicht helpt het een beetje. Onze 10 14 school is ontstaan uit een voormalige school voor LWOO, dus van echte werving is geen sprake geweest, want bijna alle docenten werkten al bij ons op school toen we er mee begonnen. Belangrijk is wel dat je mensen werft die passen bij je doelstelling.
  12 apr. 2019
  • Dank je wel, Bouke! Het helpt me zeker wel: doelgroep bepaalt mede de benodigde kwaliteiten en vaardigheden van teamleden. Dat haal ik uit je antwoord en neem ik mee in de volgende fase.
   16 apr. 2019
 • Hoi Mijke, Ik kreeg onderstaand antwoord van Muriel van Bergen, bestuurder van stichting primair onderwijs Groesbeek. Zij is medeverantwoordelijk voor Agora Groesbeek 10-15. Als je meer vragen hebt, kan ik je met haar in contact brengen. Een ideaal team voor 10-14 bestaat in elk geval uit een goede balans tussen PO en VO leraren. Verder heb ik alleen ervaring met 10-14 met een Agora concept, dat vraagt hele specifieke kwaliteiten: lef, omdenkvermogen, teamplayer, met elkaar willen leren, sterke pedagogische kwaliteiten en coachings vaardigheden. De werving is eerst intern gedaan, daarna extern, we namen alleen met de “beste” genoegen. In de sollicitatiecommissie zaten ook leerlingen. Een 10-14 met “vakken” en vakleerkrachten ken ik niet. Dan moet je bij een ander zijn. Mocht je wel juist de vragen voor Agora hebben en wil je nog meer weten dan laat het nog maar weten.
  16 apr. 2019
 • Zoveel dank, Anne en Muriel! De genoemde specifieke kwaliteiten nemen we mee! En wellicht komen we nog in contact!
  16 apr. 2019
 • Misschien ten overvloede en wat laat, maar kun je hier iets mee? kpcgroep.nl/opleidingen/opleidingsagenda/oriëntatiedag-10-14-onderwijs-kansen-voor-kinderen
  14 mei 2019