Onderbouw middelbare school
Bovenbouw middelbare school

Werkvormen om te leren feedback te verwerken.

Ik las deze week dit artikel over hoe belangrijk het is dat leerlingen leren feedback te verwerken. "Studenten die niet geleerd hebben om feedback te verwerken, leren er alleen op goed geluk wat van." lerenvantoetsen.nl/feedbackgeletterdheid-feedback-verwerken-moet-je-leren Er worden alleen geen handvaten gegeven over hoe je dat dan kan doen. Behalve vaak oefenen, wie heeft er goede werkvormen waarbij leerlingen leren feedback te verwerken?1258

12 Antwoorden


 • Hoi Suzanne, Wij laten leerlingen vaak opdrachten van elkaar nakijken met behulp van een rubric. Het maken van een uitgebreide rubric kost tijd maar het heeft veel effect. Leerlingen kijken eerst elkaars werk na en geven feedback. Daarna bekijken wij de gegeven feedback (heeft de leerling serieus feedback gegeven aan een medeleerling) en nemen de beoordeling over. Vervolgens krijgen de leerlingen de rubric terug en mogen ze vragen stellen als ze het oneens zijn met de beoordeling. Het mooie hiervan is dat leerlingen veel inzicht krijgen in hun eigen gemaakte opdracht door een andere opdracht te beoordelen. Ook reflecteren leerlingen op de feedback die ze ontvangen en vormen ze een mening over de beoordeling. Een andere manier is om leerlingen feedback te geven op een opdracht en vervolgens te vragen om een eindversie in te leveren waarin met kleuren is aangegeven wat aangepast is na aanleiding van de feedback. Dus eigenlijk een tussenfase inbouwen zodat leerlingen de kans krijgen om de feedback te verwerken. Kun je hier mee verder?
  06 feb. 2019
  • Hallo Anne Zou je één van deze rubrics willen delen? Het lijkt me een heel effectieve vorm van leren (zie the butterfly van Austin) maar aan de hand van rubrics heb ik nog geen voorbeeld gezien. Ik kijk alvast uit naar je antwoord. Ann
   20 mrt. 2019
 • Hoi Anne Marijn, Ik gebruik ook vaak rubrics inderdaad en voor het trainen van feedback geven en het beoordelen daarvan heb ik gemerkt dat Peergrade goed werkt. De eindversie met kleuren en uitleg vind ik een topidee en ga ik mee aan de slag.
  06 feb. 2019
 • Top! Ik ga Peergrade eens bekijken. Dank.
  06 feb. 2019
 • Een klein ideetje om leerlingen bewust te maken: Laat leerlingen als ze klaar zijn met hun werk/toets alvast zelf nakijken met kleuren. Deze heb ik zeker goed is groen, deze twijfel ik (oranje)en deze heb ik fout (rood) evt nog aangevuld met, makkelijk, moeilijk, te weinigtijd etc. Als je dan zelf nakijkt zie je ook meteen wat leerlingen makkelijk en moeilijk vinden, waar meer uitleg bij nodig is en je krijgt inzicht in hun eigen reflectie vermogen. Leerlingen kunnen zo leren feedback te geven op het proces en niet op het resultaat. (ik heb te weinig hulp gevraagd tijdens de les, te weinig geoefend, ik kan/ken het beter dan dat ik dacht).
  07 feb. 2019
 • Nog een andere mogelijkheid: als je als docent feedback op een toets, product of proces geeft, leerlingen de feedback laten overnemen in hun dossier, vervolgens laten formuleren wat er anders moet en dat de leerlingen laten doen en dat resultaat of proces bespreken met jou als docent/mentor. Als leerlingen dit bijhouden, is het mogelijk dat er een patroon valt te herkennen. En daarover kun je als mentor/coach/docent in gesprek.
  07 feb. 2019
 • Hallo Suzanne, Ik geef leerlingen een kleine rubric waaraan ze hun eigen feedbackgedrag kunnen meten. Niet echt een werkvorm maar wel te gebruiken bij meerdere werkvormen. Zie bijlage.
  19 mrt. 2019
 • Hallo Suzanne, Wij werken met Quayn. Toetsen en/of opdrachten worden hierin gezet. De leerlingen maken het project (kunnen eventueel zelf nakijken) en kunnen zichzelf analyseren op basis van metadata die aan de items zijn toegevoegd. De docent kan ook feedback toevoegen. Youtubekanaal: youtube.com/watch?v=zlGquGupfV4 Prezi Quayn analyse: youtube.com/watch?v=zlGquGupfV4 Leerling2020: leerling2020.nl/formatieve-evaluatie-met-quayn
  20 mrt. 2019
 • Hallo B. Stronks Wat geweldig hoe die leerling zichzelf evalueert! Ik bekijk Quayn graag even van naderbij. Is het moeilijk om toetsen en opdrachten in Quayn aan te maken? Lijkt dit op Bookwidgets?
  20 mrt. 2019
 • Hallo Ann, In Quayn zit een editor. Deze gebruiken weop school niet. We hebben al vele jaren Wintoets.... zoals vele scholen.... De toetsen/opdra htenmaken we in Wintoets... voorzien deze van metadata. Daarna slepen we deze in Quayn en kunnen de leerlingen er mee aan de slag. Wintoets jan vele formaten bestanden uit andere programma's importeren.
  20 mrt. 2019
 • Heel erg bedankt voor deze reactie! Ik ga dit tijdens de paasvakantie even uittesten.
  20 mrt. 2019
 • Nog een mooi artikel over reflectie en feedback. Leerlingen die goed kunnen reflecteren geven ook betere feedback. mobile.edweek.org/c.jsp?cid=25920011&item=http://api.edweek.org/v1/blog/168/index.html?uuid=78706
  25 mrt. 2019