Onderbouw middelbare school
Bovenbouw middelbare school

Heeft iemand een goed voorbeeld van een rubrics voor een van de vaardigheden in de bovenbouw (H/V) bij MVT?6157

6 Antwoorden


 • Hallo Marloes, ik werk altijd met de rubrics uit 'Differentiëren in het talenonderwijs' (Coutinho). Deze zijn naar vaardigheid geordend en gaan t/m B2. Je kunt deze vinden via coutinho.nl/differentierentalen . Het eerste hoofdstuk gaat over spreek- eng espreksvaardigheid, het tweede over schrijfvaardigheid, het derde over kijk- en luistervaardigheid, het vierde over leesvaardigheid. De rubrics vind je onder het hoofdstuk en de tegel 'algemeen'. Veel succes! Ineke Holtslag
  01 jan. 2019
 • Dankjewel Ineke. Ik bedoelde eigenlijk rubrics, die je kunt gebruiken ipv cijfers. Dus waar je “beginner”, “gevorderde”, “zeer gevorderd” en “excellent” (of een andere benaming) boven kunt zetten, zodat leerlingen zelf kunnen zien waar zij staan en dat zij van daaruit dan dit ene onderdeel kunnen oefenen.
  01 jan. 2019
 • Er staan in deze rubrics verschillende kolommen, die ik dan altijd indeel in ‚voldoende‘, ‚goed‘ en ‚uitstekend‘. De puntentelling erachter neem ik niet mee en deze indeling kan je ook vertalen naar beginner, gevorderd en zeer gevorderd. Ik neem deze rubrics als handleiding voor het schrijven van mijn eigen rubric en orienteer me daarbij aan het ERK-niveau dat de leerling zou moeten hebben op dat moment.
  01 jan. 2019
 • Ik werk met taaltaken, die formatief beoordeeld worden. De leerling krijgt aan het begin de rubric bij de taak en kan zich daardoor oriënteren, waar hij staat en zien waarin hij zich moet verbeteren (wat hij nog moet oefenen) om op een hoger niveau te kunnen komen.
  01 jan. 2019
 • Hoi Marloes. Heb je een specifieke vaardigheid in gedachte waarop je leerlingen wilt beoordelen? Wil je ook dat leerlingen zichzelf gaan beoordelen? Ik wil je namelijk best helpen om een rubric te ontwikkelen als je daar interesse in hebt.
  12 mrt. 2019