Onderbouw middelbare school
Bovenbouw middelbare school

Wie heeft er ervaringen met Single-Point Rubrics? Wat is de ervaring met deze rubrics bij peer-feedback?

Ik overweeg Single-Point Rubrics te gebruiken bij geschiedenis voor een betoog over JP Coen. Zijn er goede voorbeelden en ervaringen? Kan ik ze handig gebruiken voor peer-feedback? En hoe vertalen jullie al deze Engelse terminologie in het Nederlands? Alle ervaring, ook buiten geschiedenis, is welkom.359

3 Antwoorden


  • Single point rubrics vind ik fijn om bij mijn vak te gebruiken vanaf het 3e leerjaar ongeveer (wiskunde). Zonder aanreiking die in reguliere rubrics staan heb je wel wat meer 'neus voor kwaliteit' nodig relevant voor het vak. Je hebt ook kennis nodig van de succescriteria bij een leerdoel. De vraag is of leerlingen die voldoende helder hebben om daarmee elkaar feedback te geven. Ik heb het i.i.g. nog nooit als peer-feedback instrument ingezet, altijd zelf ingevuld tot nu toe. En ik noem het gewoon een feedback-rubric naar leerlingen.
    06 sep. 2019
  • Hoi, ik ben het helemaal eens met Jörgen. Ze geven de leerlingen duidelijk aan waar ze staan en geeft daarnaast ook feedback wat er verbeterd kan worden. Ik merk dat het echt meerwaarde heeft als de leerlingen ook jouw feedback moeten verwerken zodat ze daadwerkelijk leren van de feedback.
    09 sep. 2019
  • Ik ben er sinds het lezen van deze blogpost van Jennifer Gonzales ook groot fan van. brilliant-insane.com/2014/10/single-point-rubric.html Zeker voor in de onderbouw en om te gebruiken bij peerreview opdrachten. In de bovenbouw merk ik dat sommige leerlingen de structuur van een volledig ingevulde rubric juist fijn vinden omdat het ze meer handvaten geeft een perfecte scoren te halen.
    10 sep. 2019