Vraag en antwoorden

Welk boek over het onderwijs heeft je het afgelopen tijd geinspireerd en zou je iedereen aanraden?

Ik ben op zoek naar nieuwe inspiratie. Welke boeken hebben jullie de afgelopen tijd gelezen over het onderwijs? Welke raad je aan?

8104

8 Antwoorden

 • Wat een leuke vraag, deze wil ik ook weten! Ik ben recent geïnspireerd geraakt door Wijze Lessen - Tim Surma e.a. en Klaskit van Pedro de Bruyckere. Die boeken gaan allebei over effectieve didactiek. Handig voor in je lessen en soms echte eye openers. Maar als het gaat over inspiratie voor onderwijs lees ik het liefst Biesta. De terugkeer van het lesgeven vond ik goed, het prachtige risico van onderwijs nog beter. Alweer van een tijdje terug is de Alternatief-serie, maar ik wil hem toch even benoemd hebben. In het Alternatief 1 staat namelijk zo'n goed artikel van Hester IJsseling. Ik vind echt dat iedere leraar dat zou moeten lezen. Ik heb het meerdere malen gelezen aan het begin van een onderwijsjaar, daarna heb ik er weer helemaal zin in. Dit zijn wel allemaal bekende boeken, als je nog meer wil over specifieke onderwerpen heb ik nog wel meer tips!
  17 jan. 2020
 • Oh, heel recent: Pieter Leenheer - De Bril van de Leraar. Vond ik echt een heel goed boekje over de professionele ruimte van leraren. En, wat minder recent maar een absolute topper wat mij betreft: Een geschiedenis van het onderwijs in Nederland door Piet de Rooy.
  17 jan. 2020
 • Het onderwijsvragenboek. Vaak vraag je je af waarom we dingen doen in het onderwijs. De antwoorden zijn vaak ontluisterend. Je wilt het meteen anders. Heel goed boek.
  20 jan. 2020
 • Concept-based Inquiry in Action van Rachel French en Carla Marshall. Heel duidelijk geschreven en praktisch inzetbaar.
  21 jan. 2020
 • Teach like a Champion en EDI :-)
  31 jan. 2020
 • Switchen en klimmen van Iliass El Hadioui, over lesgeven in de binnenstad en het switschgedrag van leerlingen tussen de thuiscultuur, straatcultuur en schoolcultuur.
  06 feb. 2020
 • Ik vind jouw boeken overigens ook aanraders, Anton
  06 feb. 2020
 • Susan Potiek: De zesde rol van de leraar (als leercoach)
  4 dagen geleden

Relevante artikelen

Op basis van de vraag hebben we deze artikelen van de vrienden van Edualdo voor je geselecteerd. Hopelijk helpt het je om je antwoord te vinden!