Onderbouw middelbare school
Bovenbouw middelbare school

We zijn op zoek naar een goed onderbouwde suggestie voor een digitaal portfolio voor leerlingen?16445

16 Antwoorden


 • Hallo Peter, wij zijn ons ook aan het oriënteren op een portfolio-tool voor leerlingen. Ik heb verschillende bedrijven gezien (Simulise, Peppels, Bordfolio, Learnbeat) maar wij hebben het besluit genomen om komend jaar te starten met dat wat we in huis hebben: Office365 in de vorm van OneNote. Dit kunnen ze meenemen als ze bij ons op school klaar zijn. We zullen komend schooljaar gaan ervaren of dit werkt en welke eisen we nog stellen aan verbeteringen. Dit besluit hebben we genomen omdat we van verschillende gebruikers van de verschillende portfolio-tools hebben begrepen dat er overal wel iets 'niet' oké aan is. Daarom besluiten wij te starten met een 'skelet' en dat op te tuigen. Ik hoop dat je hier iets mee kunt! Succes!
  05 feb. 2019
  • Beste Rhea, wil je ergens jullie ervaringen delen als jullie starten? Ik volg hetzelfde traject, maar loop ook tegen zaken aan, zoals het feit dat een portfolio “vervalt” als een leerling van school gaat. En dat is nu nét niet de bedoeling: het moet een (potentieel) levenslang portfolio kunnen zijn.
   23 feb. 2019
 • Hey Peter, Wij werken met Magister, waar ook een portfolio-functie in is gebouwd. De leerlingen verzamelen hier hun documenten heen door de jaren. Dit is vrij overzichtelijk. Aan de andere kant kan je niet in één klap zien wanneer en of ze het hebben ingeleverd, zoals dit bij de Opdrachten-functie in Magister wel kan.
  05 feb. 2019
 • Dank voor jullie antwoorden. Ik hoop op nog meer invalshoeken. Zijn er bijvoorbeeld collega's die werken met Google Sites? Of een van de door Rhea Flohr genoemde bedrijven (Simulise, Peppels, Bordfolio, Learnbeat)?
  06 feb. 2019
 • Dag Peter, Wij hebben afgelopen jaar gewerkt met Apprentice. We hebben dit programma gebruikt voor het bijhouden van alle stappen van het PWS en het maken van het PWS zelf. De maker is zeer flexibel en denkt graag mee over nieuwe modules. Ik vond het bovendien zeer betaalbaar. Wellicht de moeite waard contact met hem te zoeken? apprenticexm.nl 026 361 7300 [email protected] Succes! (Als je hier verder mee komt heb ik op mijn beurt weer interesse)
  07 feb. 2019
  • En wat gebeurt er met de dossiers als de leerlingen van school gaan?
   23 feb. 2019
 • VO-content portfolio-site: portfolio-site.nl/portfolio Exclusie voor vo-contentgebruikers, dus als je school deelneemt, de moeite waard om te bekijken.
  07 feb. 2019
 • Hallo Peter, wij zijn sinds dit jaar gestart met een pilot Portfolio werken bij SLOB lessen en daarbij werken wij met Google Sites. Dit is een eenvoudige manier om leerlingen overzichtelijk hun doelen, bewijslast van het behalen van doelen en reflectie bij het niet behalen van doelen te presenteren. Ik heb een document bijgevoegd waarin het uitlegformulier beschreven staat, voorbeeldpagina's voor de leerlingen toegevoegd zijn en een vragenlijst toegevoegd die ik na 2 periodes afgenomen heb om te kijken hoe ze het ervaren hebben. Tips: leer de leerlingen hoe ze leerdoelen kunnen formuleren, maar leer ze ook hoe ze bewijslast kunnen verzamelen. Als je meer informatie nodig hebt, ik heb in het kader van verbetering het in een klein onderzoekje gegoten om zo het proces voor volgend jaar te verbeteren. Als je dit onderzoekje wilt hebben, dan mail mij even: [email protected].
  12 feb. 2019
 • Wij werken niet breed met portfolio's maar hebben ervaring met OneNote voor de kustvakken en Yubu voor LOB. Ik weet dat ze op het IVKO in Amsterdam werken met portfolio's op basis van Wordpress.
  25 mrt. 2019
 • Webinar 8 april : Digitaal portfolio Deelnemen op 8 april om 19:45 via: zoom.us/j/4549493137 Een portfolio kan vele functies hebben. Het kan een plek zijn waar leerlingen al hun werk bewaren. Het kan een plek zijn waar leerlingen producten plaatsen die de docent kan beoordelen. Maar het kan ook een plek zijn waar leerlingen producten presenteren waar ze trots op zijn. En niet alleen nu, tijdens hun schooltijd, maar misschien ook nog daarna. Wij zien opnieuw een toename in het gebruik van digitale portfolio’s op middelbare scholen. Tijd dus om er tijdens een van onze webinars aandacht aan te besteden. Maandag 8 april is Lennart Becking, docent Levensbeschouwing op Thomas a Kempis in Arnhem, onze gast. Hij werkt al enige tijd met digitale portfolio’s in zijn onderwijs en is daar na verschillende pilots erg enthousiast over. Tegelijkertijd heeft hij in die pilots veel geleerd, ervaringen die hij maandagavond graag met ons wil delen.
  04 apr. 2019
  • Ik ben benieuwd welke inzichten Lennart Becking heeft gegeven. Kun je daar iets over zeggen?
   04 jul. 2019
 • Als je die vraag aan mij stelt, Esther, dan moet ik helaas bekennen dat ik de hiervoor genoemde webinar niet heb bijgewoond. Misschien dat iemand anders (Davy?) kan/wil reageren?
  04 jul. 2019
  • Helaas werkt deze link niet meer, staat het nog ergens anders?
   02 sep. 2019
 • Hier een verslag van onze zoektocht afgelopen jaar, we starten met OneNote en blijven door zoeken en ontwikkelen: rheaflohr.weebly.com/blog/de-antoonroute-routeplanner
  01 sep. 2019
 • Hoi! Misschien is deze werkconferentie (wel in Groningen) wel handig: voortgezetleren.nl/agenda/werkconferentie-leerling-eigenaar-leerproces-2 Daar komt het portfolio ongetwijfeld aan bod!
  24 sep. 2019