Onderbouw middelbare school
Bovenbouw middelbare school

Hoe gaan jullie om met telefoongebruik in de klas? Heb je praktische voorbeelden of schoolregels?51

5 Antwoorden


 • Alle telefoons in de tas. Zie ik een telefoon, waarschuwing. Zie ik hem daarna nog eens, dan gaat hij voor de rest van de les op mijn bureau. Bovenbouw. Telefoontassen zijn aanwezig maar worden niet schoolbreed uitgedragen.
  05 sep. 2018
 • Bij ons op school wordt er gebruik gemaakt van telefoontassen, in mijn eigen lessen Bewegingsonderwijs gebruiken we bakken, van de Ikea, waar de leerlingen vrijwillig hun persoonlijke spullen in mogen doen. Deze zet ik neer in de sectiekamer, waarna ik aan het eind van de les dit weer tevoorschijn haal.
  05 sep. 2018
 • Wij werken ook met telefoontassen, maar dan wel in de gehele school. Dit maakt het voor elke docent makkelijk om te gebruiken. We gaan niet op jacht naar telefoons die niet in de tas zitten. Wanneer een leerling toch zijn/haar telefoon tevoorschijn haalt, moet hij/zij hem inleveren en mag hem om 16.30 ophalen bij onze administratie.
  10 sep. 2018
 • Intressant onderwerp dit. Onderwijskundig zou ik liever geen GSM in de klas willen. Piepjes, geluidjes en alle andere vormen prikkels maakt dat leerlingen er snel door afgeleid zijn. Verbieden lijkt mij ook niet de oplossing, zodra zij stage gaan lopen in de buitenschoolse wereld of er gaan werken, is er ook niemand die hen een GSM verbied. Hoewel ik bij de onderbouw de GSM in de tassen laat stoppen zou ik liever zien dat ze er mee leren omgaan. Maar ik denk dat net als vele andere scholen is ook onze school zoekende naar een haal- en werkbare oplossing. Het beleid wat ik bij techniek toepas is deze. Bij opstart les: aangeven dat er geen GSM’s gebruikt mogen worden behalve als deze onderwijskundig ingezet worden. Tijdens de les: een keer een waarschuwing om de GSM weg te doen. Zie ik bij dezelfde leerling de GSM nogmaals dan laat ik hen die bij mij inleveren en krijgen ze die aan het einde van die les weer terug. Herhaald het GSM gebruik zich bij andere lessen weer dan krijgen ze eerst een waarschuwing hun GSM op te bergen, gebeurt dit niet dan leveren ze hun GSM in en gaat die maar de receptie. Daar kunnen ze die dan aan het einde van de dag weer ophalen. Daar wordt dan een Magister-melding van gedaan en bij een X aantal meldingen komen ze daarvoor een uur terug. Is verbieden de oplossing... nee ik denk het niet. Verantwoordelijkheid leren en er mee leren omgaan... daar geloof ik meer in. Maar dat kan voor iedere leerling anders zijn...
  15 dec. 2018
 • Ook wij maken gebruik van de zogenoemde telefoontassen. De regel is dan ook bij binnenkomst lokaal de mobiels in de telefoontassen. De telefoontas werkt naar mijn idee goed als iedereen daar consequent gebruik van maakt. Er zijn wat dat betreft nog wel eens verschillen in hoe docenten er mee omgaan. Leerlingen gaan dan altijd uitproberen of in discussie.
  26 feb. 2019